De brugklas: hoe zit dat?

Je bent aan het speuren naar een leuke middelbare school. Of je hebt al een keuze gemaakt en leest nog even verder. Grote kans dus dat ook jij in groep 7 of 8 zit. Nu ben je nog de oudste op school, je kent de weg en vast ook alle meesters en juffen. Vind jij het spannend om naar de brugklas te gaan? Of ben je er al helemaal klaar voor? We maken de overstap graag gemakkelijker voor je. Daarom kan je alvast lezen hoe het werkt in de brugklas.

Even wennen…en daar helpen we je bij

Natuurlijk zijn veel dingen net even anders op de middelbare school. Je bent vast al op een open dag geweest, misschien heb je ook minilessen gevolgd. Maar de eerste weken moet je misschien wel even wennen. Aan de school, je lesrooster, de docenten (dat zijn leraren) en je klasgenoten. We helpen je hier graag bij en heten je welkom in de brugklas. Voor de vakantie leer je je klasgenoten en mentor alvast kennen, bij de kennismakingsdag. En het brugjaar start met een kennismakingsperiode van 6 weken, die we afsluiten met het brugklaskamp. Je onderneemt daar met docenten en klasgenoten allerlei leuke activiteiten. Zo voel jij je vast snel op je gemak!

Een dag op de middelbare school

Ook bij ons op school heb je je eigen klas met leeftijdsgenootjes. Misschien ken je sommige kinderen al van je oude school of uit je buurt. Er zijn wel een aantal dingen anders dan op de basisschool:

• Je krijgt les per lesuur van 45 minuten
  • Bijna ieder lesuur krijg je een ander vak, met een andere docent
  • Je wisselt regelmatig van lokaal
  • In je lesrooster staat welk vak je op welk uur hebt en in welk lokaal
  • Je krijgt nieuwe vakken, zoals Duits, Frans en Wiskunde
  • Je neemt zelf je boeken en schrijfspullen mee naar de les
  • Je krijgt meer huiswerk

Je begint altijd om 8.30 uur of later en je bent uiterlijk om 16.15 uur vrij. Er zijn 3 vaste pauzes per dag, die vind je terug bij de schooltijden en in je rooster. Je hebt in de brugklas pauze samen met de kinderen uit de tweede klas. Je kunt in de pauze wat eten en drinken in de kantine, tafeltennissen of een balletje trappen op het sportcourt. Soms heb je een tussenuur. Dat betekent dat je een lesuur geen les hebt, maar bijvoorbeeld alvast huiswerk kunt maken of een vervangende docent krijgt. In de brugklas krijg je ook talentlessen. Je kiest zelf wat je leuk lijkt, bijvoorbeeld fotografie, toneel, sport, of je doet juist science-proefjes. Je ontdekt zo waar je goed in bent en kunt jezelf uitdagen.

Je kluisje, lesrooster en andere praktische dingen

Er zijn wat praktische dingen, die handig zijn om te weten op school. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje:

• Kluisje: je krijgt aan het begin van het schooljaar een eigen kluisje, die open je met je schoolpas. Hier kan je de boeken in leggen die je pas later op de dag nodig hebt. Of je gymtas, je broodjes en andere handige dingen die je niet steeds mee wilt nemen.
  • Lesrooster: deze heb je nodig om te zien waar je op welk tijdstip moet zijn en welk vak je dan hebt. Je lesrooster vind je in Magister, een online tool waar ook je cijfers in te zien zijn. Je krijgt inloggegevens en uitleg zodra je op school bent.
  • Fietsen, trein en bus: we hebben een grote fietsenstalling op school. Een lekke band? Die kan je hier plakken, met hulp van conciërge Huub. Met de trein of bus kan je ook goed bij school komen.

Hulp nodig? Je mentor helpt je graag verder

Het is natuurlijk helemaal niet gek als je toch af en toe vragen hebt. Misschien voel je je onzeker over iets, of je weet niet helemaal hoe het werkt. Eén van je docenten is ook je mentor. Hij of zij let extra op jouw klas: heeft iedereen het naar zijn zin en gaat het goed met de cijfers? De mentor praat met jou alleen en met de hele klas. Ook kan je zelf vragen stellen en mogen je ouders naar de mentor gaan als er iets aan de hand is. De mentor zie je al tijdens de introductiedag en op het brugklaskamp. Hij/zij zorgt ook dat jullie tijdens het schooljaar af en toe een leuke klassenactiviteit doen.

En hoe vonden zij het?

Ben je nieuwsgierig wie je voor gingen? En of ze snel gewend waren op onze school? De brugklassers van nu vertellen het je graag!

Start je binnenkort in de brugklas? Bekijk dan alvast wat je moet aanschaffen voor het nieuwe schooljaar en hoe de introductieperiode eruit ziet.