Q-highschool: ga mee op avontuur of volg een extra vak!

Ben jij nieuwsgierig en in voor een boeiend avontuur? Wil je een vak volgen dat jouw eigen school niet aanbiedt? Wil je je horizon verbreden, buiten de standaard schoolvakken om? Dan zijn de lessen en uitdagingen van de Q-highschool echt iets voor jou. Samen met leerlingen van andere Quadraamscholen volg je nieuwe vakken en los je interessante vraagstukken op.

De Q-highschool in het kort

De Q-highschool is ontwikkeld door ons onderwijsbestuur Quadraam. Samen met leerlingen van andere scholen kan je interessante modules en (nieuwe) vakken volgen, die onze school niet aanbiedt. Ook mag je meedoen aan programma’s waarbij je je eigen leervragen onderzoekt. De Q-highschool biedt je hierdoor extra uitdaging, je kunt je vakkenpakket aanvullen èn gaat op een onderzoekende manier aan de slag. Bekijk hier het aanbod!

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via de website van de Q-highschool. Overleg altijd even op school met je mentor of met de Q-highschoolcontactpersoon dhr. Koster.

Ik volg dit jaar filosofie via de Q-highschool en dat bevalt me goed. Het leuke is dat ik zelf de onderwerpen kies die ik interessant vind en certificaten kan verdienen. Filosofie is een bijzondere aanvulling op mijn profielvakken, ook laat is zo zien dat ik wel wat in mijn mars heb.    Maud – 4 vwo

Een bijzonder extra vak volgen? Kies voor een parcours

Binnen de Q-highschool vind je parcoursen en avonturen. Zit jij in de bovenbouw havo of vwo? Dan kan je voor een parcours kiezen. Deze parcoursen (vakken) volg je binnen de Q-highschool, bijvoorbeeld omdat er op onze school weinig vraag naar is. Uiteindelijk kun je hier ook examen in doen, maar dat bepaal je zelf! Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een deel van het vak (module van 8 weken) te volgen. Op dit moment zijn er de volgende parcoursen:

• Wiskunde C,D
  • Informatica
  • Maatschappijwetenschappen
  • Filosofie
  • Spaans
  • Italiaans

Wil je een vak volgen dat hier niet bij staat? Laat het ons weten via q-highschool@quadraam.nl.
In 3 havo en 3 vwo bieden veel van bovenstaande vakken een kennismakingsmodule aan, zodat je kunt ervaren of het vak écht iets voor jou is.

Een boeiend vraagstuk oplossen? Kies voor een avontuur

Naast de parcoursen, zijn er ook avonturen binnen de Q-highschool. Een avontuur neemt een periode van 8 weken in beslag en is meestal niet gekoppeld aan een schoolvak. Iedereen mag zich hiervoor aanmelden, dus ook als je in de onderbouw zit (mavo/havo/vwo). Je gaat samen met andere leerlingen een vraagstuk oplossen, dat je zelf of samen met anderen bedenkt. Het aanbod wisselt per periode, maar heeft bijvoorbeeld bestaan uit:

• Hoe organiseer je een topfestival?
  • Hoe los ik een moord op?
  • Hoe leer ik supergoed presenteren?
  • Is er meer tussen hemel en aarde?
  • Hoe werkt ons strafrecht: van misdrijf tot veroordeling?
  • Hoe word ik een topontwerper?
  • Welke mythes zijn er over voeding?
  • Hoe maak ik mijn eigen game?

Jullie krijgen begeleiding van een docent en onderzoeken allerlei kennisgebieden, ook ontmoet je mensen van wie je veel kunt leren in de praktijk! Je hebt zelf veel invloed op je leerproces: wat wil je weten en hoe wil je dat doen?

Praktische informatie

Iedere acht weken start een nieuwe periode, vier keer per jaar. Je kunt dus regelmatig iets anders kiezen: ga je verder met je parcours en meld je je aan voor de volgende module? Of wil je eens een avontuur proberen? De Q-highschool vindt steeds op een andere school plaats. Als het te ver is om te fietsen, word je gebracht met de taxi! Ook hebben we een lokaal ingericht waar je op afstand lessen kunt volgen, via de webcam. Een mooie nieuwe mogelijkheid! Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn binnen de Q-highschool of je direct aanmelden?

Neem dan contact op met de heer Koster, contactpersoon van en docent maatschappijwetenschappen aan de Q-highschool. Zijn e-mailadres: w.koster@lyceumelst.nl.