Natuur, Leven & Technologie

Heb jij een brede interesse? Kan je wel een pittige uitdaging gebruiken en lijkt het je wat om natuur en leven met technologie te verbinden? Dan is het vak NLT echt iets voor jou. We dagen havo en vwo-leerlingen uit om vakoverstijgend bezig te zijn. Je leert skills die je in de echte wereld zeker van pas komen.

NLT in het kort

NLT staat voor Natuur, Leven en Technologie. Het is een vak binnen onze school waarin allerlei onderwerpen samenkomen uit de vakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie en aardrijkskunde. Het idee hierbij is: in de échte wereld is het leven niet opgedeeld in vakken. Je gaat dan ook aan de slag met vraagstukken waarbij je kennis en vaardigheden vanuit meerdere vakken moet inzetten. Je kunt NLT volgen als je in de bovenbouw van de havo of het vwo zit. Voor havoleerlingen geldt: NLT is een profielkeuzevak binnen de profielen Natuur & Techniek en Natuur en Gezondheid. Vwo-leerlingen krijgen NLT standaard als profiel vak binnen deze profielen. Er gaan veel uren zitten in NLT en je moet op vrijdag het 7et/m 10euur aanwezig zijn. Gelukkig staat er veel tegenover!

Zet je tanden in échte vraagstukken

Ben je toe aan iets anders dan alleen maar lessen volgen en toetsen maken? Bij NLT ga je aan de slag met échte vraagstukken uit de praktijk. Zo ga je bijvoorbeeld samen een fictieve moord oplossen. Je onderzoekt bloedsporen, gaat na welke informatie je uit zand onder schoenzolen kunt halen en berekent kansen. De onderwerpen zijn moeilijk en je moet kennis uit 5 vakken combineren. We zoeken dus leerlingen die hier echt hun tanden in willen zetten. Bekijk ook dit filmpje over het vak NLT:

Een mooie mix van theorie, praktijk en excursies

Bij NLT werken we met modules, die een volledige periode duren. Van de 44 studielasturen volg je ongeveer 28 lesuren, de andere uren moet je voor je huiswerk inplannen (ongeveer 23 klokuren). Hoe zien de vrijdagmiddagen bij NLT er zoal uit? Je krijgt theorielessen, waarin je dingen leert die in de losse vakken niet aan de orde komen. Soms komt er een gastdocent of je gaat praktisch aan de slag. Zo heb je bijvoorbeeld het ‘vingerafdrukken practicum’, je gaat bloed aantonen met luminol, zelf een vervalsing maken of moleculair koken. Extra leuk is dat je ook op excursie gaat met je NLT-groep. Je ontwikkelt op deze manier allerlei vaardigheden en een manier van denken die je in de toekomst zeker verder gaan helpen. Ook krijg je een beter beeld van de studie- en beroepspraktijk van bèta en technologie.

Praktische informatie en aanmelden

Bij NLT krijg je iedere periode een andere docent, die je over zijn/haar specialisme leert. Na afloop van iedere module krijg je een cijfer, dat meetelt voor je schoolexamen. Soms maak je hiervoor een schriftelijke toets, andere keren maak je een uitgebreid verslag of een presentatie.

Zie jij de uitdaging van NLT wel zitten? Neem dan even contact op met de heer Peter Rensen, sectievoorzitter NLT: p.rensen@lyceumelst.nl.