Actueel

Coronavirus: informatie Lyceum Elst

3 april, 2020

Op Lyceum Elst houden wij de situatie omtrent het coronavirus nauwlettend in de gaten. Omdat ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, proberen wij ouders en leerlingen telkens tijdig per brief te informeren over de stand van zaken op dat moment. Wij begrijpen ook dat eerder ontvangen informatie daardoor sneller naar de achtergrond verdwijnt. Daarom proberen wij op deze (klik voor link) pagina de informatie die tot dusverre is verspreid, voor u te bundelen.

Lyceum Elst in Ghana: geld goed besteed!

3 maart, 2020

Als je geld inzamelt voor een goed doel, is het natuurlijk het mooist als je dat goede doel met eigen ogen kunt gaan bekijken. De Ghana-werkgroep van Lyceum Elst voegde de daad bij het woord en vloog op zondag 16 februari jl. naar Ghana.

‘Out of the box’
Al enkele jaren geleden diende docent Aardrijkskunde meneer Baptist het initiatief in bij de directie van Lyceum Elst, als inzending voor het project ‘out of the box’. Hij kreeg groen licht en nadat hij een heus ‘Ghana-team’ om zich heen had verzameld vond de ene na de andere activiteit plaats om geld voor Ghana op te halen. Sponsorloop, kerstmarkt, Valentijnsactie: al gauw kon het plaatselijke ziekenhuis haar laboratorium van spullen voorzien en werd een fonkelnieuwe kinderafdeling gerealiseerd. De eerste concrete resultaten!

De school in Butre was het volgende duidelijke doel en inmiddels werd het ook wel tijd om de situatie in het Afrikaanse land eens met eigen ogen te bekijken. De week voor de voorjaarsvakantie was het zover. Leden uit de werkgroep konden eerder al een echte sollicitatiebrief schrijven voor een plekje in het vliegtuig. De ‘ballotagecommissie’ selecteerde een zestal en na vele voorbereidingen kon de reis beginnen!

Geland in Ghana
De eerste voet aan Ghanese grond werd gezet in de hoofdstad Accra en na twee dagen acclimatiseren en eerste indrukken verwerken, werd de reis vanuit de ruim 2 miljoen inwoners tellende kustplaats voortgezet naar het indrukwekkende ‘Cape Coast’. In het nabijgelegen ‘Kakum National Park’ dompelden onze leerlingen en hun begeleiders zich onder in één van de weinige stukken regenwoud in Ghana die voor boskap behoed is gebleven. Via spectaculaire loopbruggen zagen ze het oerwoud van bovenaf. Als klap op de vuurpijl vierde meneer Baptist het ongetwijfeld meest unieke verjaardagsfeestje uit zijn leven, in de tropen naast de krokodillen onder luid gezang van de hele groep.

Intussen kwam het hoofddoel van de reis dichter en dichterbij, maar voordat uiteindelijk koers werd gezet naar de school in Butre, werd eerst fort Elmina bezocht. Dit ijzingwekkende gebouw staat bekend als ‘slavenhuis’ en is onder meer door Europese koloniale machten gebruikt voor slavenhandel.

Dak lek, waterput stuk
Ter plekke in het dorp Butre waren 6 van onze leerlingen (Bodil, 2H; Maud, 3H; Laura, Fleur, Nikée, 3V en Lotte, 4V) en drie begeleiders (meneer Baptist, mevrouw Kuenen en meneer Oostdam) aanwezig bij de opening van de gerenoveerde kleuterschool. Die renovatie kwam mede tot stand door geld dat op Lyceum Elst is opgehaald met behulp van onze bijna 30-koppige Ghana-werkgroep. En daar zijn we enorm trots op! Zowel leerlingen als begeleiders spreken van een “prachtige en emotionele dag!” Hiermee helpen zij namelijk honderdtweeëntachtig kinderen uit het Ghanese dorp, die elke dag naar de school in hun dorp gaan. Daar stond het dak op instorten en één van de drie lokalen was überhaupt niet meer te redden. Ook de waterput en de stroomvoorziening waren kapot. De ouders van de kinderen zijn meestal erg arm en alle hulp was dan ook welkom. Het resultaat mag er zijn (zie fotoalbum onderaan de pagina)!

Achtbaan van emoties
De omschakeling van het slavenhuis naar een bezoek aan het ziekenhuis en de kleuterschool die mede met hulp uit Elst was gerenoveerd, was logischerwijs groot. Nogal wiedes dat zowel leerlingen als begeleiders zo nu en dan wat tijd nodig hadden om bij te komen van alle indrukwekkende ervaringen: zowel de hoopgevende als de choquerende. Gelukkig maar dat er genoeg tijd was voor een spannende surfles en een kampvuur op het strand: even rustig ademhalen.

In het fotoalbum hieronder de beelden die maar moeizaam in woorden zijn uit te drukken.

Kennismakingslessen groot succes!

2 maart, 2020

Veel leerlingen van de basisschool lijkt het leuk om na de zomer naar Lyceum Elst te gaan. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee! We vinden het heel belangrijk dat die leerlingen ook écht alvast een goed beeld hebben van wat zij bij ons op school kunnen verwachten. Daarom houden we ieder schooljaar kennismakingslessen, zodat je al echt even kunt ervaren hoe een schooldag er bij ons op school uitziet.  De week voor de voorjaarsvakantie was het zover en met zo’n 450 leerlingen verspreid over drie middagen was de school meer dan goed gevuld. Er werd hard gewerkt aan Frans, Duits of Wiskunde, maar ook gezellig gepauzeerd en daarna bewogen bij gym of drama.

Fietsomleiding Rijksweg Noord (m.i.v. 2-3-2020)

2 maart, 2020

Met ingang van 2 maart 2020 is er een nieuwe fietsomleiding, deze is hier te vinden en op de projectwebsite van Elst Noord Spoorkruisingen.

Geen loting

20 februari, 2020

Inschrijving en aanname bij Lyceum Elst gebeurt niet op basis van een loting.

1
2
3
8