Actueel

Lessen bij Cross Gym Elst

29 november, 2018

Vanaf 3 december 2018 volgt een aantal klassen de lessen Sport en Bewegen in de zaal van Cross Gym Elst, onze overbuurman. Het gaat om de klassen die volgens het rooster les hebben op het buitenveld, ‘spo6’. Hoewel het heel gezond is om buiten te sporten, kiezen we ervoor om tot en met de carnavalsvakantie, de eerste week van maart, naar binnen te gaan. Het is in de wintermaanden te nat en te koud. De komende jaren zullen we vanaf november tot en met februari gebruik maken van de faciliteiten van Cross Gym. We zijn blij met deze samenwerking, omdat  we zo voldoende zalen ter beschikking hebben voor onze lessen.

Bèta-gastcolleges december / januari

19 november, 2018

Chemisch procestechnoloog (4mavo-5havo-6vwo)

Vrijdag 7 december a.s. zal Ruben Tent een gastcollege verzorgen over zijn werk als procestechnoloog bij het bedrijf Recticel. Dit bedrijf maakt blokken schuim middels een chemisch proces. Deze blokken schuim worden verwerkt in tal van producten waaronder matrassen voor bedden. Ruben is verantwoordelijk voor het monitoren en innoveren van het proces waarbij het schuim voor de matrassen wordt gemaakt. Hij geeft leiding aan een team van operatoren die verantwoordelijk zijn voor het bedienen van de gebruikte machines en continue verbeteren van het schuimproces. In zijn gastcollege zal hij niet alleen in gaan op dit productieproces, maar ook iets vertellen over de opbouw van het bedrijf en de communicatie met leveranciers en klanten. Daarnaast neemt hij een aantal schuimsoorten mee en kunnen de leerlingen zelf proberen een matrasje te bouwen.

Orgaandonatie (3mavo-3havo-3vwo)

Op maandag 10 december a.s. vindt er een gastcollege orgaandonatie plaats voor alle 3e klassen. Iedereen die 18 jaar wordt, ontvangt een brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de oproep  om hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister.
In deze gastles worden de jongeren geïnformeerd over orgaandonatie, zodat zij op basis van deze informatie in staat zijn een eigen weloverwogen mening te vormen of ze wel of niet orgaandonor willen worden.

Reizend DNA-lab (5vwo)

Op woensdag 23 januari a.s. komen studenten van Universiteit Leiden naar onze school om de leerlingen van vwo 5 een practicum te geven. Tijdens dit practicum gaan de leerlingen op zoek naar de moleculaire oorzaak van enkele eiwitvouwingsziekten.

Dit practicum behandelt een aantal moleculairbiologische vragen in samenhang met het ontstaan van ziekten. Leerlingen gaan dieper in op thema’s als erfelijkheid, eiwitten en DNA, waarbij vragen aan bod komen zoals de vraag waarom sommige mensen al ziek zijn als ze worden geboren terwijl anderen pas ziek worden op latere leeftijd. Ook maken ze kennis met de fundamentele biochemische aspecten van vouwing van eiwitten. Maatschappelijke implicaties van genetisch biomedisch onderzoek komen nadrukkelijk aan bod.

TV Gelderland op bezoek

5 oktober, 2018

Vandaag maakte TV Gelderland opnamen om te laten zien hoe onze leerlingen in de les ‘sport en bewegen’ en in de pauze gebruik maken van de sportcourts van Zoneparc. Natuurlijk zijn onze buurtgenoten van harte uitgenodigd om na schooltijd gebruik te maken van deze voorzieningen! De opnamen zijn te zien bij het programma Gelderland Sport dat wordt uitgezonden op woensdagavond.

 

Keuzemogelijkheden bij de
Q-highschool

11 september, 2018

Vanaf september 2018 gaan een aantal bovenbouwleerlingen uit havo en vwo lessen volgen bij de Q-highschool. Meneer Lobo-van Vliet is het aanspreekpunt van de Q-highschool op school en hij zal er zelf ook filosofielessen gaan geven. Het idee van deze higschool is dat leerlingen van verschillende scholen uit ons schoolverband door middel van fysieke bijeenkomsten (op een van de scholen), webcamlessen (elk vanuit hun eigen schoolgebouw) en digitale lessen (filmpjes) vakken kunnen volgen die niet op hun eigen school worden aangeboden. Ook is er veel ruimte voor leerlingen om zelf vraagstukken in te dienen waar ze graag meer over willen ontdekken. Deelnemers kunnen ervoor kiezen een vak het hele jaar door te volgen, of zich in te schrijven voor een losse module van acht weken. Op dit moment worden informatica, wiskunde D en filosofie aangeboden voor de bovenbouw van havo en vwo. In de loop van het jaar komen daar andere vakken bij en kunnen ook mavo-leerlingen en onderbouwers er terecht. Op dit moment is de Q-highschool bovendien op zoek naar vloggende leerlingen die verstand hebben van YouTube. Meld je aan als je interesse hebt! Meer informatie over het een en ander is te vinden op  https://q-highschool.nl/ .

Travel Active

29 augustus, 2018

Travel Active zoekt gastgezinnen!

Ervaringen van een gastgezin

Eerder gingen er al internationale scholieren naar Lyceum Elst en naar andere middelbare scholen in Nederland. Zij kwamen terecht in een gastgezin in de regio. Wij vroegen een gastgezin hun ervaring kort te delen:

“Met het hosten van een buitenlandse student haal je een stukje buitenland in huis. Het maakt het gezin een stuk dynamischer en een stuk internationaler. Een internationale student in huis is ook een voorbeeld voor de eigen kinderen. Ze leren dat er meer is dan je eigen land en dat al die dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn in een ander land heel anders werken. Verder blijft het intrigerend om een student te observeren tijdens hun verblijf hier en de ontwikkeling te zien die ze hier door maken”.

“Het is echt een uitdaging om een student in huis te nemen. Niet alleen maak je kennis met de cultuur van de student, maar je dompelt je ook onder in de Nederlandse cultuur. De studenten zijn nieuwsgierig en vragen je van alles over jouw eigen cultuur. Waarom is de vlag van Nederland rood-wit-blauw? Waarom draagt iedereen tijdens grote evenementen oranje, en ga zo maar door! Het zet je echt aan het denken.”

“Wij hebben van april t/m november 2017 een uitwisselingsstudent uit Brazilië in ons huis opgenomen. Hij was een gezellige, sportieve, rustige puber van 16 jaar en vond het fijn om dagelijks naar Lyceum Elst te gaan. Bij vrije dagen ging hij met vrienden diverse steden in Nederland en buitenland bezoeken en hij vond het ook prettig om met ons mee naar familie, vrienden en feesten te gaan. Op deze manier hebben wij hem met de Nederlandse cultuur laten kennismaken. Het is een verrijking om een student in huis te hebben. Wij missen zijn gezelligheid.”

 Over High School Holland

Meer van de wereld zien zonder van huis te gaan. Het kan met het Travel Active High School Holland programma. Ook dit jaar komen er weer vele buitenlandse studenten van over de hele wereld naar Nederland. Via Lyceum Elst en hun gastgezin leren ze de Nederlandse taal en cultuur kennen. U kunt het gastgezin zijn dat de student een warm thuis biedt en hem of haar kennis laat maken met ons prachtige land. Dit jaar komen de studenten, die het hele schooljaar blijven, op 20 augustus in Nederland aan. Eerst is er een oriëntatieweek waarin ze workshops en taaltrainingen volgen. Natuurlijk laten we ze daarnaast o.a. Amsterdam zien en leren we ze fietsen!

Als gastgezin krijgt u trouwens van ons een Travel Active-fiets waar de student gebruik van kan maken. U kunt er voor kiezen om een student voor een semester (5 maanden) te hosten of een schooljaar (10 maanden). Gedurende de uitwisseling wordt u en de student begeleid door onze Regio-coördinator Angela van Leuveren. Lokaal worden er uitjes door hen georganiseerd en ook Travel Active organiseert events voor studenten en gastgezinnen! Als gastgezin zorgt u alleen voor kost en inwoning voor de student. Alle overige kosten zijn voor rekening van Travel Active. Hebt u vragen aan ons, bel gerust 020- 737 20 62 of kijk op www.travelactive.nl/high-school-holland.

Vanaf eind augustus heten wij studenten zeer welkom op Lyceum Elst. Zij zouden graag geplaatst worden bij een gastgezin in Elst of omgeving en op fietsafstand van de school. Maak hieronder kennis met ze. Naast deze studenten komen er nog meer internationale studenten naar Nederland. Benieuwd naar hen? Bekijk dan ook de profielen van deze studenten. Wij horen graag van je!

Pedro uit Brazilië

16 jaar – zoekt gastgezin – vanaf augustus 2018

Naam: Pedro
Land: Brazilië
Geboortedatum: 21 juli 2001

Persoonlijke eigenschappen: Sociaal, vriendelijk, rustig
Verblijfsperiode: Een schooljaar

Hobby’s: Voetballen, tennissen, video games

Bijzonderheden: Heeft astma

Hallo,

Ik heet Pedro en ik kom uit Brazilië. Ik denk dat mijn ouders mij zullen omschrijven als een eerlijk, aardig en rustig persoon. Ik zelf vind dat mijn persoonlijke eigenschappen zijn dat ik sociaal en eerlijk ben. Mijn slechtste eigenschap is dat ik soms ongeduldig kan zijn.

Ik vind het erg leuk om veel tijd met mijn familie en vrienden door te brengen. Ook breng ik veel tijd door met voetballen en tennissen. Ik ben ook vaak te vinden in het stadion om mijn favoriete voetbalclub aan te moedigen.

Een neef van mij is al vaker in Nederland geweest en vertelde mij dat jullie vaak haring eten, een hele specifieke smaak maar iets dat ik echt moet proberen. Ik kan niet wachten! Ik weet ook dat Nederland onder de zeespiegel ligt, echt lastig om te geloven maar het is waar. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, en natuurlijk de meest bekende voetbalclubs zijn AJAX, PSV en Feyenoord.

Tot zover een klein introductie over mijzelf, binnenkort zal ik er echt zijn! Dan heb ik nog meer de kans om meer over mijzelf en mijn thuisland te vertellen. Ook dan zal ik meer te weten komen over jullie land, cultuur en gewoontes.

Pedro Henrique

 

1
2