Onze FAQ – de meest gestelde vragen

Heb jij een vraag over onze school? Misschien staat het antwoord hier wel bij!

Onze FAQ – de meest gestelde vragen

Heb jij een vraag over onze school? Misschien staat het antwoord hier wel bij!

1. 

Hoeveel leerlingen zitten er op onze school?

Dit schooljaar hebben wij net iets meer dan 1000 leerlingen.

2. 

Hoe werkt het aannamebeleid bij Lyceum Elst?

Voor het schooljaar 2024/2025 hanteren wij geen maximumaantal toelaatbare leerlingen. Er is dus geen loting.

3. 

Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?

Gemiddeld zijn dat ongeveer 25 leerlingen. Het kan dus ook zo zijn dat je in een wat kleinere of grotere klas terecht komt.

4. 

Hoe word ik begeleid als ik nieuw ben op Lyceum Elst?

Voor de zomervakantie nodigen we je uit op school. Je kunt dan alvast kennismaken met je nieuwe mentor en klasgenoten. We vertellen je dan ook hoe je eerste week na de vakantie eruit ziet en geven antwoord op je vragen. Je krijgt en boekje met informatie mee. Je ouder(s)/verzorger(s) vragen we ook om naar school te komen, zodat zij ook kennis kunnen maken met je mentor.

Na een welverdiende zomervakantie is het straks eindelijk zover: je begint in je nieuwe klas bij ons op school. We vinden het erg belangrijk dat je kennismaakt met je klasgenoten, je mentor en de school. Dit doen we door een gezamenlijke activiteit te organiseren. Een sportactiviteit, spel of voorstelling bijvoorbeeld. Op deze manier kan je vol vertrouwen beginnen in de brugklas en is je eerste schooldag er één om nooit te vergeten. De eerste vijf à zes weken noemen we de introductieperiode. In deze periode kan je wennen aan onze school, je klas en de nieuwe vakken. Je leraren en mentor besteden in deze eerste weken extra aandacht aan het wennen.

Maar ook daarna willen we je zo goed mogelijk begeleiden! We hebben twee handige filmpjes over hoe we dat doen:

begeleiding

leerlingvlog over begeleiding

5. 

Hoe lang duurt de brugperiode en welke brugklassen zijn er?

Onze brugklasperiode duurt 1 jaar. Hieronder zie je in een handig overzicht welke brugklassen we allemaal hebben en in welke klassen je daarna terecht kunt komen. Het advies van de basisschool is bij plaatsing altijd leidend.

Wil je hier nog wat meer over weten? Bekijk dan dit filmpje!

Het is goed om te weten dat je ook na de brugklas nog kunt overstappen naar een ander niveau. Je kunt bijvoorbeeld na de mavo de havo gaan doen of na de havo het vwo. Wij hebben daar speciale leerroutes voor. Ook tijdens andere leerjaren is een overstap mogelijk.

6. 

Ik heb moeite met leren of vind het lastig om contact te maken, wat nu?

Wij hebben een zeer deskundig ondersteuningsteam (OT). Het OT houdt zich onder meer bezig met socialevaardigheidstraining, faalangstreductietraining, dyslexie-begeleiding, remedial teaching en nog veel meer. In dit filmpje vertelt Yvonne erover.

7. 

Wat als ik dyslexie heb?

Als je dyslexie hebt, kan het leren een grotere uitdaging voor je zijn. Wij hebben hier aandacht voor en zorgen er graag voor dat jij er zo min mogelijk door gehinderd wordt. Zo doen we een aantal aanpassingen en mag je hulpmiddelen gebruiken. We hebben een dyslexieprotocol en je kunt begeleid worden door ons ondersteuningsteam. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn een (gratis) computerprogramma dat letters vergroot en teksten kan voorlezen of extra tijd bij toetsen.

8. 

Welke activiteiten zijn er op Lyceum Elst?

Naast onze leerzame lessen kies je bij ons voor een keur aan buitenlesactiviteiten. Denk aan het brugklaskamp, schoolfeesten, zwemmen, schaatsen, naar het pretpark, diverse excursies naar musea etc. In de bovenbouw gaan de leerlingen op studiereis naar het buitenland. Wil je meer weten over onze activiteiten? Bekijk dan eens dit filmpje.

9. 

Hoe blijf ik als ouder betrokken?

Er is een algemene kennismakingsavond voor de ouders van nieuwe brugklasleerlingen. Die avond vindt plaats in juni, dus voor de start van het schooljaar. Na het brugklaskamp is er een informatieavond. We hebben ook twee keer een ouderavond naar aanleiding van het rapport. Daarnaast zijn er thema-avonden over bijvoorbeeld studiekeuze, studiereizen etc.  Ook neemt de mentor contact met u op als daar aanleiding voor is en kunt u de voortgang van uw kind volgen via Somtoday. U kunt zich ook aanmelden voor het ouderplatform. Het ouderplatform denkt mee over thema’s die op school spelen.

10. 

Hoe ziet het lesrooster eruit voor klas 1?

De leerlingen hebben lessen van 45 minuten en gemiddeld duurt een schooldag in de brugklas ongeveer van 8:30u tot 14:30u. Welke vakken je allemaal hebt, zie je hieronder!

 

Wil je weten wat fLExuren zijn? Klik dan hier!

Wil je weten wat Talenturen zijn? Klik dan hier!

11. 

Hoe gaat Lyceum Elst om met de schoolvakanties?

Je leest alles over onze schoolvakanties op deze pagina (klik hier). We proberen altijd zoveel mogelijk op één lijn te zitten met de Elster basisscholen.

12. 

Wat doet Lyceum Elst tegen pesten?

Pestgedrag tolereren wij niet binnen onze school. Het kan ondanks ons toezicht toch gebeuren dat je stiekem gepest wordt. Het is belangrijk dat je kunt bespreken met iemand die je vertrouwt. Je kunt altijd naar je mentor, een vertrouwenspersoon (counselor) of een docent stappen. Dat is misschien eng, maar wij kunnen vervolgens het pestprotocol in werking zetten. Dit betekent dat wij actief aan de slag gaan om het pesten te stoppen, zodat jij je weer prettig voelt op school.

13. 

Welke vakken zijn er op creatief of sportief gebied te kiezen?

Alle leerlingen hebben gym, beeldende vorming/CKV en drama. Daarnaast kan je in de talenturen kiezen voor creatieve en sportieve workshops. In de bovenbouw kun je op de mavo kiezen voor LO2 (dat is extra gym, met ook theorie) of beeldende vorming. Op havo en vwo kan je kiezen voor drama, beeldende vorming of muziek en KUA (kunst algemeen).

14. 

Welke bètavakken kan ik kiezen bij Lyceum Elst?

Wij bieden natuurlijk de vakken wiskunde (A, B, C en D), natuurkunde, scheikunde en biologie aan. Voor die vakken hebben we mooie praktijklokalen en we doen ook veel proefjes. Wist je dat we ons eigen laboratorium hebben? We hebben in de bovenbouw ook het vak Natuur Leven en Technologie. Daar doe je zelf onderzoek. Hier lees je er meer over en vind je ook filmpjes. Tenslotte kun je in de bovenbouw via Q-highschool (lees hier wat dat is) ook kiezen voor informatica.

15. 

Is Lyceum Elst een goede school?

Naast dat we een fijne school zijn, zijn we ook een goede school. De inspectie heeft ons de hoogst haalbare kwalificatie toegekend. U kunt ook kijken naar onafhankelijke beoordelingen per school op www.scholenopdekaart.nl. Daar staan de schoolprestaties van alle scholen in Nederland weergegeven.

16. 

Is er een kantine op school?

In onze gezellige aula kun je tijdens het kletsen niet alleen je zelf meegebrachte boterhammen opeten; je kunt bij onze foodcorner de heerlijkste versnaperingen kopen! Onze schoolkantine heeft het predicaat ‘gezond’.

17. 

Moet je zelf een device meenemen als je naar Lyceum Elst gaat?

Tijdens onze lessen wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van digitale lesmaterialen. Daarom vragen we de brugklasleerlingen een device mee naar school te nemen. We realiseren ons dat dit niet voor iedereen even makkelijk is. Daarom zijn er mogelijkheden om via de Stichting Leergeld een bijdrage te krijgen voor een laptop en geven we volgend schooljaar de mogelijkheid om tijdens schooltijden een laptop te lenen op school.

18. 

Zijn er op Lyceum Elst noodlokalen?

Wij hebben een aantal semipermanente lokalen: ons Letterendomein. Het bestuur van de school is in gesprek met de gemeente over het zoeken naar een permanente oplossing. Wist je dat elk lokaal in het letterendomein een eigen airco heeft? Superhandig als het warm is. In het Letterendomein is ook onze schoolbibliotheek en alle lokalen hebben moderne smartboards.

19. 

Wat gebeurt er bij lesuitval?

Iedere school heeft te maken met lesuitval. We proberen dit tot een minimum te beperken en verschuiven lessen in de onderbouw zodat de leerlingen geen tussenuren hebben. We hebben voor de onderbouw een invalrooster. Dat betekent dat we er zo veel mogelijk voor zorgen dat in de onderbouw een andere docent de klas van zijn of haar afwezige collega opvangt. Daarnaast staan weektaken op Somtoday, leerlingen kunnen dus altijd doorwerken aan hun taak.

20. 

Waarom moet ik voor Lyceum Elst kiezen?

Wie kan dat nou beter aan je vertellen dan onze eigen leerlingen? Zij vertellen in deze vlog waarom zij zelf voor onze school hebben gekozen!

leerlingvlog

21. 

Ik wil graag als instroomleerling naar Lyceum Elst komen, kan dat?

Dat kan zeker. Je bent van harte welkom op onze Open Dag, waar je een goede indruk krijgt van onze school. Onze decaan kan je alles vertellen over keuzes in de bovenbouw. Je kunt je inschrijven voor onze school via deze pagina.

22. 

Mijn vraag is nog niet beantwoord. Waar kan ik het beste terecht als ik meer wil weten over Lyceum Elst?

We willen je heel graag zoveel we kunnen vertellen over onze school. Dat doen we op deze website, maar ook op ons YouTube-kanaal. Daar staan veel informatieve filmpjes. Klik hier om er een kijkje te nemen. Jij of je ouders kunnen natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen!