Bèta-gastcolleges december / januari

Chemisch procestechnoloog (4mavo-5havo-6vwo)

Vrijdag 7 december a.s. zal Ruben Tent een gastcollege verzorgen over zijn werk als procestechnoloog bij het bedrijf Recticel. Dit bedrijf maakt blokken schuim middels een chemisch proces. Deze blokken schuim worden verwerkt in tal van producten waaronder matrassen voor bedden. Ruben is verantwoordelijk voor het monitoren en innoveren van het proces waarbij het schuim voor de matrassen wordt gemaakt. Hij geeft leiding aan een team van operatoren die verantwoordelijk zijn voor het bedienen van de gebruikte machines en continue verbeteren van het schuimproces. In zijn gastcollege zal hij niet alleen in gaan op dit productieproces, maar ook iets vertellen over de opbouw van het bedrijf en de communicatie met leveranciers en klanten. Daarnaast neemt hij een aantal schuimsoorten mee en kunnen de leerlingen zelf proberen een matrasje te bouwen.

Orgaandonatie (3mavo-3havo-3vwo)

Op maandag 10 december a.s. vindt er een gastcollege orgaandonatie plaats voor alle 3e klassen. Iedereen die 18 jaar wordt, ontvangt een brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de oproep  om hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister.
In deze gastles worden de jongeren geïnformeerd over orgaandonatie, zodat zij op basis van deze informatie in staat zijn een eigen weloverwogen mening te vormen of ze wel of niet orgaandonor willen worden.

Reizend DNA-lab (5vwo)

Op woensdag 23 januari a.s. komen studenten van Universiteit Leiden naar onze school om de leerlingen van vwo 5 een practicum te geven. Tijdens dit practicum gaan de leerlingen op zoek naar de moleculaire oorzaak van enkele eiwitvouwingsziekten.

Dit practicum behandelt een aantal moleculairbiologische vragen in samenhang met het ontstaan van ziekten. Leerlingen gaan dieper in op thema’s als erfelijkheid, eiwitten en DNA, waarbij vragen aan bod komen zoals de vraag waarom sommige mensen al ziek zijn als ze worden geboren terwijl anderen pas ziek worden op latere leeftijd. Ook maken ze kennis met de fundamentele biochemische aspecten van vouwing van eiwitten. Maatschappelijke implicaties van genetisch biomedisch onderzoek komen nadrukkelijk aan bod.